بسم الله الرّحمن الرّحیم توضیح برخی از آیات در مورد شیطان
یَا أَبَتِ لَا تَعْبُدِ الشَّیْطَانَ إِنَّ الشَّیْطَانَ کَانَ لِلرَّحْمنِ عَصِیًّا ( سوره مریم / آیه 44 )
معنی : ای پدر، هرگز شیطان را نپرست که شیطان سخت با خدای رحمان مخالفت و عصیان کرد.
برداشتها :
1- آیه از زبان حضرت ابراهیم ( علیه السلام ) به عمویش آزر است ( اینجا لفظ اب به معنی پدر حقیقی نیست )
2- آزر بت ساز بود . در این آیه از بت پرستی به عنوان پرستش شیطان یاد شده
3- برای نهی از منکر باید با زبان محبت و تحبیب سخن گفت ... یا ابتِ یعنی پدرِ من ! ... و این یعنی اگر تو را از چیزی نهی می کنم منظور من خیرخواهی برای توست
4- شیطان، جن و مکلّف است چرا که فرشتگان عصیان نمی کنند ( طبق آیه 6 سوره تحریم که در باره فرشتگان آمده : ... لا یَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَیَفْعَلُونَ مَا یُؤْمَرُونَ ... یعنی خدا را در آنچه به آنان فرمان دهد نافرمانی نمی کنند و هرچه فرمان یافته اند را انجام می دهند )
5- شدّت زشتی کار شیطان در نافرمانی خدا از کلمه « رحمن » فهمیده می شود ... او خدای رحمن را نافرمانی کرده . می دانیم که مخالفت با کسی که به ما محبت کرده زشت تر از مخالفت با دیگران است
وَمَا هُوَ بِقَوْلِ شَیْطَانٍ رَّجِیمٍ ( سوره تکویر/ آیه 25)
معنی : و آن سخن شیطان رانده شده نیست
برداشتها :
1- آیه در باره قرآن است که وحی خداست نه القاء شیطان
2- یکی از ادعاهای مشرکان این بود که پیامبر ( صلّی الله علیه و آله ) مجنون است ( دیوانه ) و شاید منشورشان این بود که کاهن استن و از جن ها برای نوشتن قرآن کمک می گیرد که خدا این ادعاها را رد فرموده :
أَوَلَمْ یَتَفَکَّرُوا مَا بِصَاحِبِهِم مِّن جِنَّةٍ إِنْ هُوَ إِلَّا نَذِیرٌ مُّبِینٌ ( سوره اعراف / آیه 184 ) یعنی : آیا این مردم فکر نکردند که صاحب آنها (یعنی پیامبر) هرگز جنونی در او نیست؟
یا : فَذَکِّرْ فَمَا أَنتَ بِنِعْمَتِ رَبِّکَ بِکَاهِنٍ وَلَا مَجْنُونٍ ( سوره طور / آیه 29 ) یعنی : پس (ای رسول ما، خلق را ) متذکر ساز که به نعمت پروردگارت از جنون و کهانت هیچ در تو نیست.
اسْتَحْوَذَ عَلَیْهِمُ الشَّیْطَانُ فَأَنسَاهُمْ ذِکْرَ اللَّهِ أُولئِکَ حِزْبُ الشَّیْطَانِ أَلَا إِنَّ حِزْبَ الشَّیْطَانِ هُمُ الْخَاسِرُونَ ( سوره مجادله/آیه 19 )
شیطان بر (دل) آنها سخت احاطه کرده که فکر و ذکر خدا را به کلی از یادشان برده، آنان حزب شیطانند، الا (ای اهل ایمان) بدانید که حزب شیطان به حقیقت زیانکاراند.
برداشتها :
1- شیطان برای در دست گرفتن انسان، او را احاطه می کند و از انواع و اقسام افکار ناصواب در ذهن او القاء می کند . آنقدر این احاطه ادامه می باید که انسان آئینه تمام نمای جمال شیطان می شود ( همه حرکاتش شیطانی می شود ) باید توجه داشت که هنگامی که یک فکر ناصواب در ذهن ما جرقه زد آن را پی گیری نکنیم و ادامه ندهیم و با تذکر و استغفار خود را از دام شیطان و احاطه او نجات دهیم
2- اولین کاری که شیطان پس از استیلا یافتن بر انسان انجام می دهد این است که یاد خدا را از ذهن او می برد ( چون می داند تنها مایه رسیدن به سعادت حقیقی، یاد خداست )
3- کسانی که از شیطان پیروی می کنند در هیچ زمینه ای هیچ نفعی نخواهند برد و فقط ضرر می کنند ؛ هم در دنیا و هم در آخرت .
4- حزب به گروهی از افراد می گویند که هدف مشترکی را دنبال می کنند
5- مهمترین صفات کسانی که از حزب شیطام محسوب می شوند این است که خدا را از یاد برده اند
6- وجود کلماتی مانند « الا » « انّ » و « هم » بر زیانکار بودن حزب شیطان تأکیدهای زیاد و قابل توجهی دارد